Ga naar de inhoud
Overeenkomst van een advocaat

Wat kost een advocaat?

    De kosten van een advocaat hangen af van verschillende factoren. Jouw inkomen, vermogen en gezinssituatie zijn van belang. Ook is van belang of je een rechtsbijstandverzekering hebt. In dit bericht leggen we uit hoeveel een advocaat kost.

    Overeenkomst van een advocaat

    Wat is een dagvaarding?

      Als je een juridisch probleem hebt, dan kan je de rechter vragen om een beslissing. In sommige gevallen heb je dan een deurwaarder nodig om de rechtszaak te starten. De deurwaarder brengt dan voor jou een dagvaarding uit.

      Geld

      Wat is griffierecht?

        Een rechtszaak is niet gratis. Start je een rechtszaak of word jij gedagvaard? Dan betaal je soms mee aan de kosten van jouw rechtszaak. Die kosten noemen wij het griffierecht. Hoeveel jij moet betalen, hangt onder meer af van jouw inkomen.

        Advocaat

        Wat is een toevoeging?

          Als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt, dan kom je misschien in aanmerking voor een toevoeging. In de meeste gevallen betaal je dan een eigen bijdrage. Als jouw inkomen plots gewijzigd is, kan je een peiljaarverlegging vragen.

          Vrouwe Justitia

          Heb ik vrije advocaatkeuze?

            Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, kan je gebruikmaken van de juristen en advocaten die werken voor jouw verzekering. Dit is alleen niet verplicht als je bijvoorbeeld naar de rechter moet. Dan heb je recht op vrije advocaatkeuze.

            Briefgeld

            Wat is een proceskostenveroordeling?

              Procederen kost geld. Als je een rechtszaak wint, krijg je meestal niet al jouw kosten vergoed. Waarom is dat en welke kosten krijg je wel vergoed? Wat is een proceskostenveroordeling en waarom gebruiken wij het liquidatietarief?