Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is griffierecht?

Wat is griffierecht?

    Een rechtszaak is niet gratis. Start je een rechtszaak of word jij in rechte betrokken? Dan betaal je soms mee aan de kosten van jouw rechtszaak. Die kosten noemen wij het griffierecht. De hoogte van deze kosten verschillen per persoon en soort zaak. Binnen het strafrecht hoef je bijvoorbeeld niet mee te betalen aan jouw rechtszaak.

    Griffierecht en een toevoeging

    Kom je in aanmerking voor een toevoeging? Dan betaal je een laag tarief. Dit noemen wij ook wel het griffierecht voor onvermogenden. Maar ook zonder een toevoeging kan je in aanmerking komen voor dit lage tarief. In dat geval dien je een inkomensverklaring aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Vraag jouw advocaat naar de mogelijkheden.

    Heb je een bijstandsuitkering of kan je deze kosten niet betalen? Dan kan je de gemeente vragen om bijzondere bijstand. Je stuurt de factuur dan door naar de gemeente. Jouw gemeente controleert vervolgens of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor bijzondere bijstand.

    Wanneer betaal je het griffierecht?

    Je betaalt als eisende partij bijna altijd griffierecht. Het griffierecht moet binnen vier weken na de start van de rechtszaak zijn betaald. Betaal je niet op tijd? Dan verklaart de rechtbank jou niet-ontvankelijk. Dat betekent dat jouw zaak niet (meer) wordt behandeld. Om dit te voorkomen kan jouw advocaat een voorschot in rekening brengen.

    In sommige gevallen betaal je ook als gedaagde partij griffierecht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een geschil hebt met jouw buren over de erfafscheiding. Ben je gedagvaard en vordert de eiser een geldbedrag van meer dan € 25.000,-? Ook dan betaal je mogelijk griffierecht.

    Hoger beroep

    Ben je het niet eens met het oordeel van de rechtbank? Dan kan je soms hoger beroep instellen. Binnen het bestuursrecht ga je dan bijvoorbeeld naar de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) of Centrale Raad van Beroep (CRvB). Voor burgerlijke zaken ga je naar het gerechtshof. In hoger beroep betaal je ook een griffierecht, dat soms afhankelijk is van jouw inkomen.