Ga naar de inhoud
Home » Blog » Heb ik vrije advocaatkeuze?

Heb ik vrije advocaatkeuze?

  Met een gebroken been ga je niet naar de dierenarts. Dat geldt ook voor advocaten. Als je verdacht wordt van een strafbaar feit, dan wil je de hulp van een strafrechtadvocaat en niet van een specialist bestuursrecht. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de advocaat die jou van rechtsbijstand voorziet. Jullie moeten elkaar kunnen vertrouwen. Daarom kennen wij in Nederland de vrije advocaatkeuze.

  Rechtsbijstandverzekering

  Kies je zelf een advocaat, dan betaal je meestal een eigen bijdrage, uurtarief of vaste prijs. Dat kan anders zijn als je verzekerd bent voor rechtsbijstand. Verzekerden betalen vaak niets of slechts het eigen risico. De meeste rechtsbijstandverzekeraars hebben zelf juristen en advocaten in dienst die jou kunnen helpen. Je bent alleen niet altijd verplicht om gebruik te maken van de jurist of advocaat die werkt voor jouw verzekeraar. In bepaalde gevallen kan dit zelfs zeer onwenselijk zijn, bijvoorbeeld als jouw wederpartij dezelfde rechtsbijstandverzekering heeft.

  Als er sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure, dan mag je zelf een advocaat uitzoeken en dan mag jij aan jouw verzekeraar vragen om (een deel van) de kosten te betalen. Dit noemen we de vrije advocaatkeuze. Jouw advocaat moet daarover afspraken met jouw verzekeraar. Wacht dus niet te lang met het zoeken van een advocaat.

  Voordelen van een verzekering

  Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, dan is het belangrijk om te kijken naar de polisvoorwaarden. De meeste verzekeraars vergoeden namelijk niet alleen de advocaatkosten, maar ook een eventuele proceskostenveroordeling. Daarnaast hebben rechtsbijstandverzekeraars vaak een budget voor aanvullende kosten, zoals voor het inschakelen van een deskundige. Wil je zelf een rechtszaak starten, dan zullen de juristen van jouw verzekeraar beoordelen of er sprake is van een redelijke kans op succes. Zo weet je al snel of het überhaupt zin heeft om naar de rechter te stappen, of dat je beter een schikking kan treffen.